Kobieca twarz gruzińskiego wina w Krakowie
Targi wina, konferencja z panelami dyskusyjnymi, a przede wszystkim degustacje koronnego gruzińskiego trunku od 20 wyjątkowych, tworzących je kobiet – to wszystko czeka na odwiedzających już 3 i 4 grudnia w hotelu Radisson Blu Kraków. Już za kilka dni odbędzie się pierwsza edycja festiwalu Georgian Madams Wine.
Impreza odbędzie się we wnętrzach Radisson Blu Hotel w Krakowie przy ul. Straszewskiego 17. Dzień pierwszy – czyli sobota, 3 grudnia w godz. 11-19, poświęcony będzie na ekspozycję
i degustację win zaproszonych kobiet z Gruzji. To 20 prężnie działających winiarek, reprezentujących różne regiony i style produkcji tego szlachetnego trunku. Pojawią się producentki z tak rozpoznawalnych rejonów, jak Kachetia, Imeretia czy Kartlia, ale nie zabraknie też kobiet z mniej znanych winiarsko stron, jak choćby Racza-Leczchumi. W trakcie tego dnia wszystkie z zaproszonych pań będą dysponowały stoiskami targowymi
i prezentowały swoje najlepsze etykiety. Na miejscu będzie możliwość porozmawiania z każdą i oczywiście degustacji tworzonych przez nie win. Udział w tej części wydarzenia jest w pełni otwarty zarówno dla osób prywatnych, jak i przedstawicieli branży winiarskiej czy gastronomicznej.
Drugi dzień wydarzenia – czyli niedziela, 4 grudnia (godz. 12-17), to czas poświęcony na debaty i dyskusje, dotyczące zarówno gruzińskiego winiarstwa, jak i pozycji kobiet tworzących ten szlachetny trunek. Do udziału zaproszone zostały nie tylko odwiedzające Kraków gruzińskie winemakerki, ale także polskie kobiety wina – producentki (m.in. Winnica Kinga czy Winnica Płochockich), enolożki oraz sommelierki. Dyskusje dotyczyć będą Pomiędzy 12 a 17 odbędzie się pięć paneli dyskusyjnych, a po ich zakończeniu całe wydarzenie zwieńczy podpisanie uroczystego memorandum o współpracy pomiędzy gruzińskimi a polskimi winiarkami. Wstęp na część konferencyjną jest otwarty i bezpłatny, jednak na każdy z paneli obowiązuje limit miejsc.
O udziale decyduje kolejność przybycia.
Festiwal Georgian Madams Wine to inicjatywa stworzona przez Keto Prangulaishvili – importerkę i popularyzatorkę gruzińskich win w Polsce, jak również właścicielkę dwóch miejsc w Krakowie, promujących gruzińską kulturę wina. To kameralny wine bar GMT oraz butik o tej samej nazwie z jedną z największych, naturalnych selekcji zbudowanej z najlepszych butelek od butikowych, gruzińskich producentów. Współorganizatorami wydarzenia są Ambasada Gruzińska w Krakowie, National Wine Agency of Georgia oraz stowarzyszenie WIWI – Women In Wine Industry.
– Kaukaz to kolebka wina – to właśnie w Gruzji znaleziono najstarsze na świecie ślady produkcji tego trunku. Nasz kraj jest także licznie odwiedzany przez turystów z Polski, zatem świadomość winiarskiej kultury Gruzji jest tutaj coraz większa, co widać choćby po zainteresowaniu klientów enotek czy winebarów tym właśnie kierunkiem – mówi organizatorka i pomysłodawczyni Georgian Madams Wine, Keto Prangulaishvili. – Chcielibyśmy edukować naszych gości i wbrew błędnym, stereotypowym przekonaniom, że produkcja wina to tradycyjnie męski obowiązek, pokazywać intrygujące i bogate kobiece oblicze tej branży w Gruzji, a także wymienić się doświadczeniami z winemakerkami z Polski. Odwiedzające nas gruzińskie producentki reprezentują przeróżne style i rejony, zatem każdy z winopijców z pewnością znajdzie tu coś dla siebie – niezależnie od tego, czy szuka zbalansowanej klasyki, czy inspirujących winnych eksperymentów – dodaje Prangulaishvili.
Wstęp na festiwal jest bezpłatny. Więcej informacji można znaleźć pod tym linkiem: Georgian Madams Wine
PROGRAM WYDARZENIA
3 grudnia (sobota) – dzień wystawienniczy
🍷 11:00-19:00 Targi oraz degustacja win dla gości
20 stoisk gruzińskich producentek prezentujących swoje wina (wraz z degustacją)
🏺 🏺 🏺
4 grudnia (niedziela) – dzień konferencyjny
🍷 12:00-13:00 Wprowadzenie do gruzińskiego winiarstwa
Moderator: Keto Prangulaishvili – założycielka O’Lile – firmy importującej gruzińskie wina w Polsce
- Historia Gruzji jako kolebki winiarstwa w pigułce
- Od bursztynu do wielkich czerwieni z kwewri – czyli charakterystyka gruzińskiego stylu produkcji win
- Gruzini jako protoplaści ekonomii ZERO WASTE – czyli z czego robi się czaczę?
- Czy picie gruzińskiego wina to najlepsza medycyna? Q&A z lekarzem
- Degustacja win
🏺 🏺 🏺
🍷 13:00-14:00 Kachetia – serce gruzińskiego winiarstwa
Gość specjalny: Ketevan Aladashvili – Katewine Winery (Kachetia, Gruzja)
- Kachetia jako symbol winiarskich tradycji Gruzji
- Technologia produkcji wina w kwewri
- Najsłynniejsze mikroregiony Kachetii
- Sesja pytań i odpowiedzi
- Degustacja win
🏺 🏺 🏺
🍷 14:00-15:00 Od Mukuzani do Usakhelauri – czyli winiarska Gruzja od wschodu do zachodu
Gość specjalny: Shorena Pataridze – Pataridze’s Rachuli Winery (Racha)
- Technologia produkcji win z lokalnych odmian w kwewri
- Powrót do natury – czyli jak robić wina ekologiczne i BIO
- Nie tylko Kachetia, czyli o mniej znanych regionach winiarskich Gruzji
- Europejski styl zachodu vs. tradycyjny oldschool wschodu
- Sesja pytań i odpowiedzi
- Degustacja win
🏺 🏺 🏺
🍷 15:00-16:00 Pomiędzy nowymi trendami a tradycją
Gość specjalny: Marina Kurtanidze – Marina Winery (Kartlia)
- Technologia produkcji tradycyjnego wina w stylu kartlijskim
- Jak Gruzja adaptuje nowe trendy – czy będzie boom na gruzińskie pet-naty?
- Kto szybciej podchwytuje nowe trendy – gruzińscy winiarze czy winiarki?
- Sesja pytań i odpowiedzi
- Degustacja win
🏺 🏺 🏺
🍷 16:00-17:00 Wino jest kobietą
Gość specjalny: polskie oraz gruzińskie producentki wina
Moderator: Keto Prangulaishvili
- Wyzwania stojące przed kobietami produkującymi wino w Polsce i Gruzji
- Liczebność i wpływ kobiet-winiarzy na obraz branży w obu krajach
- Inicjatywy i projekty wspierające kobiety wina w obu krajach
- Perspektywy i koncepcje rozwoju oraz promocji kobiet-winiarzy w Polsce i Gruzji
Opublikuj komentarz